Het begint vorm te krijgen!
Lieve familie en vrienden,
De eerste dagen zijn voorbij en we beginnen allemaal te wennen. We wennen aan elkaar als groep, aan het eten (meestal aardappelen en augurk) aan de bevolking en de omgeving. Zoals al eerder vermeld is, hebben we een vol programma. Dat moet ook wel, want maandag starten we al met de eerste opvoering in de lokale bibliotheek! “Maar wat doen jullie dan precies?” is een vraag wat we vaak krijgen. We maken een sociaal theaterstuk over maatschappelijke problemen die er spelen in Roemenie. Veelal gaat dit gepaard met discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen. Op woensdag startten we met de inventarisatie hiervan. We kwamen tot een lijst van wel twintig dingen van discriminatie van aidspatienten tot sociale uitsluiting van zigeuners (Roma).
Uit deze lijst kwamen drie dingen naar voren die we de lokale bevolking bewust willen maken:
-Huiselijk geweld (veelal door alcoholproblematiek).
-Discriminatie van zigeuners.
-sociale uitsluiting van gehandicapten.
Over deze drie dingen maken we per groep een ‘sociaal theaterstuk’. Sociaal theater vindt zijn oorsprong in de jaren zestig, waarmee het oorspronkelijke doel was ex-gedetineerden weer te laten socialiseren in de maatschappij. Deze methode is in de jaren verder ontwikkelt en er is publiek bij betrokken geraakt.
Sociaal theater kent 5 personages. De protagonist, de antagonist, de neutral, de neutral negative en de neutral positive.
De protagonist is het slachtoffer van de situatie. Voelt veel schaamte en is veel boos. De protagonist durft of kan de situatie niet veranderen. Aan de zijde van de protagonist staat de neutral positive, bijvoorbeeld een goede vriend. De neutral positive vindt de situatie erg, maar kan deze niet veranderen omdat ze niet goed weet hoe ze dat moet veranderen.
De antagonist is degene die de protagonist in de slechte situatie brengt of laat. Door het gedrag van de antagonist blijft de situatie bestaan. De protagonist wordt geholpen door de neutral negative, degene die het negatieve gedrag bevestigt.
Aan de zijlijn staat de neutral. Deze persoon heeft geen mening over de situatie en het laat hem koud wat er met de protagist gebeurt.
Sociaal theater bestaat uit twee gedeeltes. Eerst spelen we het stuk van ongeveer 10 minuten. Daarna volgt er een discussie met het publiek. Er wordt hen bijvoorbeeld gevraagd hoe de personages zich zouden voelen en hoe dingen veranderd kunnen worden. Dan neemt iemand uit het publiek een rol van een personage uit het stuk over, en dan is het de bedoeling om door andere reacties te geven op de negatieve situatie de protagonist zich minder een slachtoffer voelt in de situatie.
Ervaring van voorgaande jaren heeft geleerd dat door mensen op deze manier bij toneel te betrekken, er meer bewustwording bestaat over maatschappelijke kwesties.
We gaan volgende week 5 keer optreden: 2 keer in de bieb, een keer in een bejaardentehuis, een keer in een daklozenopvang en een keer in een asielzoekerscentrum.
Zoals jullie merken hebben we een druk, maar leuk programma, wat erg veel voldoening geeft. Als we na een dag klaar zijn met repeteren, drinken we graag een drankje, wat hier erg goedkoop is
, of spelen we spellen. We beginnen ons echt een groep te voelen! Morgen gaan we op excursie.We vinden het erg leuk om te merken dat zoveel mensen onze blogs lezen. Binnenkort weer een blog. We maken zoveel mee, eigenlijk te veel om op te schrijven, maar we blijven het wel proberen.
Liefs van ons!!
Wij wensen jullie komende week veel succes met jullie optredens.
Bedankt voor het verhaal.